Dikkat Etmeniz Gereken 5 SEO Tavsiyesi

Dikkat Etmeniz Gereken 5 SEO Tavsiyesi

SEO stratejinizi geliştirirken dikkat etmeniz gereken önemli tavsiyeler, sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasına ve organik trafiği artırmasına yardımcı olur.

En Önemli Dikkat Etmeniz Gereken 5 SEO Tavsiyesi

SEO sektöründe kullanılan tekniklerin çoğu SEO uzmanları tarafından yapılan testler ile bulunmuş tekniklerdir. Yani SEO kuralları olarak bildiğimiz teknikler bir yerlerde açık açık yazmaz.

SEO uzmanlarının testler yapmaları da aslında kaçınılmaz bir zorunluluktur çünkü Google’ın sıralama kriterleri gizlidir. Açıkçası Google’ın geleceği için bu kriterler gizli kalmak zorundadır. Kolanın formülü gibi düşünebilirsiniz…

SEO uzmanları için ayrı bir zorlukta sıralama faktörlerini etkileyen Google güncellemeleridir. Web siteniz için her şey yolunda giderken, Google sıralamalarında iyi yerlerdeyken Google’ın yapmış olduğu bir güncelleme her şeyi alt üst edebilmektedir. Üstelik Google, Haziran 2019’da yaptığı güncellemeyi saymazsak hiçbir zaman güncelleme yaptığını önceden bildirmez.

Bir güncelleme olduğu ise genelde site istatistiklerini sürekli kontrol eden site sahiplerinin ziyaretçi dalgalanmalarının sebebini araştırırken fark etmeleri ile ortaya çıkmaktadır.

Peki bu kadar değişken bir ortamda değişmeyen SEO kuralları yok mu? İşte bu makalemde bunlar üzerinde durmak istedim.

Bu SEO tavsiyeleri birçok site için uygulanabilir faydalı tavsiyeler olsa da sitenizin içeriğine ve kategorisine göre uyarlamak daha faydalı olacaktır.

Kaliteli İçerik

Sitenizin kategorisi, sektörünüz ne olursa olsun içerik, kaliteli içerik en önemli SEO kriterlerinin başında gelmektedir. Kendinizi ziyaretçilerinizin yerine koyarak gerçekten faydalı kaliteli içerikler oluşturmalısınız.

Örneğin yeni model bir LED aydınlatma sistemini tanıtacaksınız teknik ürün bilgileri ve 1-2 görsel eklenmiş sayfa asla yeterli olmayacaktır.

Ürünü bilen zaten biliyor daha fazla açıklamaya ne gerek var? Diye düşünmeyin. Çünkü bir rakibiniz daha fazla ayrıntı vererek rahat bir şekilde Google arama sonuçlarında sizin önünüze geçebilir.

Bir ziyaretçinin ürün veya hizmet sayfasında mutlaka NeNedenNasıl sorularına cevap bulabilmesi gereklidir. Bu sebeple içeriklerinizi bu kriterleri dikkate alarak hazırlamanızda fayda vardır.

Dahili Bağlantılar

Arama motorları için sitenize dışarıdan gelen bağlantılar gerçekten değerlidir. Çünkü arama motorları sitelerin değerlerini bu şekilde ölçüyor.

Yalnız dış bağlantılar (Backlink) kadar iç bağlantılarda çok önemlidir. Oluşturduğunuz alt sayfalardaki içeriklerden diğer sayfalarınıza mutlaka bağlantılar verin. Yani siteniz içindeki bağlantılar sadece menülerde kalmasın.

Arama motoru  botları  siteleri  dolaşırken  bu  bağlantıları kullanıyor, bunun için önemlidir. Ancak bundan daha önemli bir kriter var oda ziyaretçileriniz.

Ziyaretçileriniz sitenizde ne kadar sayfa geziyorsa ve sitenizden ne kadar geç ayrılıyorsa bu sitenizin arama motorları gözündeki değerinin artmasını da sağlar.

Kötü bir örnek vermek gerekirse alttaki grafik fikir verebilir.

Örneğin yine bir LED armatür sayfası içindeki açıklama içine “diğer yeni LED armatürlerimizi gördünüz mü?” Şeklinde tetikleyici bir mesaj içeren bir link ekleyebilirsiniz. Yada “LED’ler nasıl çalışır?” Şeklinde oluşturulmuş bir blog yazısına vereceğiniz bir iç linkte fazlasıyla işinize yarayacaktır.

Sayfa Başlıkları (H Etiketleri)

Başlıklar (H Etiketleri) web sitelerini oluşturan iç sayfalar için fazlasıyla gereklidir. Gereksiz gibi gözükse bile başlıklar ziyaretçilerinizin sayfanın içeriğini birkaç saniyede kavrayabilmesi için önemliyken başlıkların H etiketleri olarak kullanılması ise arama motoru botlarının sayfanın içeriğini anlaması için gereklidir.

Başlık konusunda web sitenizi oluşturan ana sayfa dahil tüm alt sayfalarda dikkat etmeniz gereken önemli konular vardır;

  • Her sayfada mutlaka başlık kullanılmalıdır.
  • Kullanılan başlıklar her sayfanın içeriği ile alakalı olmalıdır.
  • Her sayfa başlığının birbirinden farklı olması gerekmektedir.
  • Ziyaretçi sadece başlığı okuyarak sayfanın içeriğini anlayabilmelidir.
  • Başlıklar ortalama 60-65 karakter uzunluğunda kullanıl-malıdır.
  • Sayfalarda sadece 1 adet H1 etiketi kullanılmalıdır.

Sayfaların Güncelliği

Ziyaretçiler güncel bilgileri daha çok sever. Bu sebeple belli aralıklar ile sitenizi oluşturan eski sayfaların içeriklerini güncelleyip ayrıca sitenize yeni içerikler eklemeniz çok faydalıdır.

Örnek bir ürün sayfasına 1 yeni görsel eklenebilir, ürün açıklamasına yeni bir cümle eklenebilir, yeni bir sayfa eklemişsinizdir eski içerikten bu yeni sayfaya yeni içerikten eski sayfaya bir iç link verilebilir vs.

Birçok web sitesinde eski içeriklerin güncellenmesinin ziyaretçi artışında gözle görülür bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sebebi de aslında çok basittir. Çünkü Google dahil tüm arama motorları ziyaretçilerin sevdiği şeyleri sever.

Siz ziyaretçileriniz için güncel bir şey yaparsanız en büyük trafik kaynağı olan arama motorları da bunun karşılığını size verir. Sayfanın güncel olduğunu ziyaretçilerinize anlatabilmek için tarih ekleyebilirsiniz.

Arama motorlarının sayfanızın güncellendiğini anlayabilmeleri içinse kullandığınız site haritasında güncelleme tarihi sütunun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Dış Bağlantılar (Backlink)

Google’ın arama motoru sektöründeki liderliğinin temel sebebi kullanıcılarına aradıklarının cevabını gerçekten sunabilmesidir. Peki diğer arama motorlarına karşın Google bunu nasıl yapıyor? Tabi ki bunu bir makalede açıklamanın imkanı yok. Ancak hızlı bir özet ile konuyu anlatmaya çalışayım;

Google algoritmasının temeli olan günümüzde kullanılmadığını iddia ettiği (Kamuya kapalı olsa kendileri kesinlikle kullanıyor.)

PageRank denilen bir Google algoritması vardır. Google bu hesaplama ile dünyadaki tüm web sitelerine 0-10 arası bir puan vererek kalite ölçümlemesi yapar.

Bu PageRank sitelere gelen dış bağlantıların kalitesi ile de alakalı bir hesaplamadır.

Bunu normal hayata uyarlarsak akşam bir arkadaşınızla Taksim’de yemeğe gitmeyi düşünüyorsunuz. Taksim’de nerede yemeğe gitmeliyim diye 10 arkadaşınıza sordunuz ve 5 tanesi size aynı restaurantı 3 tanesi farlı bir restaurantı ve 2 tanesi de başka bir yeri önerdi

Bu durumda sizin akşam yemek için restaurant sıralamanız en çok arkadaşınızın tavsiye ettiği restauranttan aşağıya doğru olacaktır.

İşte Google’da özet olarak sıralamasını buna göre yapıyor. Bir web sitesi bir konuda başka web siteleri tarafından ne kadar tavsiye ediliyorsa o rakiplerinin önünde çıkıyor.

Yalnız bu tavsiyelerde gerçekten onlarca kriter var. Bu kriterleri bilmeden rast gele backlink almak yarardan çok zarar vermektedir. Google’da yükselmek için kesinlikle doğal olmayan yollara başvurmayın.

Backlink için birkaç tavsiye gerekirse en çok katkı verecek backlinkler;

Organik olarak site sahipleri tarafından, Google’ın uzman olarak kabul ettiği kişilerin sitelerinden, sektörünüzdeki diğer web sitelerinden, sektörünüzün fuar-sempozyum gibi etkinliklerinin web sitelerinden alınan dış bağlantılar oldukça etkili olacaktır. Ayrıca sosyal medya, yerel rehberlerde günümüzde olmazsa olmaz faydalı backlink kaynaklarıdır.

Çok fazla detaya girememiş olsam bile en azından yukarıdaki bu önemli başlıklar web sitenizin arama motorlarında yer edinebilmesi için dikkat etmeniz gereken kriterlerdendir.

Başta da belirttiğim gibi arama motorları algoritmalarını istedikleri kadar güncellese bile bu başlıklar ilk günlerden beri değişmeyen ana konular olmuştur.

Bunlar uygulaması zor veya bir yerlerde yazılı kurallar değildir. Fakat web sitelerinin arama motorlarında yükselmesine oldukça katkı sağlayan etkenlerden bir kaçıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

www.sektorumdergisi.com/dikkat-etmeniz-gereken-5-seo-tavsiyesi/

Fiyat Teklifi Al

Aşağıdaki formu doldurarak ajansımızdan online fiyat teklifi alabilirsiniz. Sizlere daha net cevap verebilmemiz için lütfen bilgilerinizi eksiksiz giriniz. 

SEO_Teklifi_Popup_Form